středa 1. června 2016

Děti ze základky zkoumaly dějiny našeho národa

Listovali jsme knihou Aloise Jiráska "Staré pověsti české" a každý vyslovil svůj názor.
Kniha vyšla v roce 1894 v nakladatelství  J. R. Vilímek a podle ní byl natočen barevný loutkový animovaný film (Jiří Trnka 1952). Prvním ilustrátorem byl Mikoláš Aleš a po druhé světové válce ilustroval knihu Věnceslav Černý. Žánr je epický.
Tato kniha popisuje události z české historie.  Obsahuje 19 pověstí, z nichž každá je vyprávěna chronologicky, tedy přímo na sebe navazují. Je členěna na tři období českých dějin:  Staré pověsti české, Pověsti doby křesťanské, Ze starobylých proroctví.
Vyprávěli jsme si pověsti z knihy:
O Čechovi, který vystoupil na horu Říp. Země, kterou z jejího vrcholku spatřil, se mu zalíbila, a tak rozhodl, že v ní zůstanou. Země byla podle něho pojmenována.
O Krokovi a jeho dcerách (Kazi, Teta Libuše), kde kníže Krok  rozmlouval s duchy a ti mu napověděli, že má vystavět nové sídlo - pojmenoval jej Vyšehradem.
 O Libuši, za kterou přišli 2 naštvaní sousedé, kteří se hádali o pole. Libuše dala za pravdu mladšímu, a ten starší se rozhněval a nechtěl, aby vládla žena. A tak Libuše rozhodla, aby si lid vybral vévodu. Poradila lidu Přemysla.
Téma této knihy, která se stala skvostným dědictvím českého národa, prolínalo celou výpravou za poznáním, nazvanou „ Staré pověsti české“ a mapovalo pravěké dějiny našeho území. Dětem se téma velmi líbiloJ.

                                                                                                               

Žádné komentáře:

Okomentovat